Kell-e a gyereknek napszemüveg? És ha igen, milyen?

Szükségük van-e a kicsiknek napszemüvegekre?

A kicsik általában szeretik a napszemüveg minden fajtáját, mert szép, színes, mintával díszített. Ha ez igaz a mi csemeténkre is, akkor örüljünk. Sok nehézséget úszunk meg, ha magától viseli a napszemüveget, és nem kell győzködni. Szerencsére szeretik utánozni a felnőtteket. Ha anyunak és apunak van, akkor nekik is kell.

 A felnőttek azért viselnek napszemüveget, mert az erős fény károsíthatja a szemüket. A kicsikre ez még inkább igaz. Az ő szemük a felnőttekénél jóval érzékenyebb, hiszen nagyobb a pupillájuk, így több fényt enged be. Továbbá a káros UV-sugárzást sem képesek olyan hatékonyan szűrni, mint a szüleik. A szem nem megfelelő gyerekkori védelme komolyan szembetegségeket okozhat a későbbieknek, ezért legalább olyan fontos, mint a pici bőrének óvása. Azonban sokan megelégsznek az filléres napszemüvegekkel, amiknek mindössze sötétített az üvegük, de nem rendelkeznek UV szűrő réteggel. Ezekkel az a baj, hogy a sötétített lencse miatt a pupilla nem szűkül össze a napon, és mivel nem szűri ki a káros napsugarakat, a kitágult pupilla miatt még nagyobb mennyiségben jutnak ezek a szembe. Tehát a szülők sokkal nagyobb kárt okoznak a gyermeküknek, mintha semmit se adnának rájuk.

Hogyan válaszunk napszemüveget a kicsiknek?

 Először is ne engedjünk az ártatlan, vágyakozó szemeknek. A gyerekeknek az tetszik, ami érdekes, de ha egy olcsó, sarki boltban veszünk nekik szemüveget, azzal ártunk nekik. Mindenképp szaküzletbe szerezzük be a napszemüveget nekik. A márkák ugyanúgy figyelembe veszik a gyerekek igényeit, ami a keretet illeti, és mellé még minőségi lencséket is kínálnak. Akkor vegyük meg a napszemüveget, ha UV400-as felirat van rajta. Ezek a lencsék már megfelelő védelmez nyújtanak a szemeknek. Ez ugyanígy igaz a felnőttekre is, tehát, ha magunknak nézelődünk, akkor is ezt tartsuk szem előtt.

A gyerekek izgő-mozgó csodabogarakat. Éppen ezért ütésálló szemüveget válaszunk nekik és figyeljünk arra is, hogy ne tartalmazzon mérgező anyagokat. A gyerekek a legtöbb dolgot a szájukba veszik, különösen a babák. Elsősorban CE jelzéssel ellátott napszemüveget válaszunk, amely általában a szemüveg szár belső részén található. A CE jelzés garancia arra, hogy a szemüveg minősített anyagokból készült, biztonságos és egészségre ártalmatlan.

Mielőtt megvesszük, próbáljuk rá a gyerkőcre. A szára kanyarodjon a fül mögé, mert így biztosan a helyén marad majd, bármilyen kalandba keveredik. Jó, ha karcmentes a lencse, hogy a napszemüveg minél tovább használható legyen. A lencse mérete legyen elegendően nagy ahhoz, hogy minden irányból védje a szemet az UV sugárzás elől.

A szemüveg kinézete is fontos természetesen, de ezen a listán csak az utolsó helyre került, hiszen a szem védelme sokkal előrébb való, mint az, hogy kerek-e vagy négyzetes fazonú. Ha egy szemüveg tetszik nekünk, csak akkor vegyük meg, ha a fenti feltételeknek is megfelel. Ne a színe legyen az elsődleges szempont, de természetesen vegyük figyelembe gyermekünk igényeit is a választásnál. Legjobb, ha kiválasztunk hármat, megmutatjuk neki, és abból majd rámutat a neki legjobban tetszőre. Érdemes szétnézni az akciók során – https://eoptika.hu/kategoriak/napszemuveg-akcio.html – ilyenkor magunk számára is találhatunk egy-két tetszetős modellt.

Hogyan vegyük rá a napszemüveg viselésére?

A gyerekek sokszor nem akarnak szemüveget viselni, mert kényelmetlennek találják őket, vagy akadályozza őket a mindennapi tevékenységükben. Van néhány trükk, amivel meggyőzhetjük őket. Az egyiket fentebb már említettem. A szülő ellenőrizze a szemüveg minőségét, de hagyjuk, hogy a stílusát a gyermek válassza ki magának. A napszemüveget napsütötte helyen vagy az ablaknál, természetes fényviszonyok mellett próbáltassuk ki vele. Így nem fog meglepődni a gyerek, ha hirtelen besötétedik a látómezöje. Gondoskodjuk róla, hogy mindig kéznél legyen számára a napszemüveg. Fokozatosan szoktassuk őket a viselésükhöz. Manapság már annyira erős az UV sugárzás, hogy nem hagyhatjuk csak úgy figyelmen kívül ezt a témát. A túl sok UV sugarat áteresztő darabok fejfájást okozhatnak, de az UV szűrés mellett fontos, hogy a lencse felülete egyenletes legyen. Ha ugyanis torzít, attól szintén belefájdulhat a fejünk. Hát még a gyermekünké, akik egyébként is érzékenyebbek ezekre.

Mi a helyzet a babákkal? Vannak-e napszemüvegek a számukra?

A babák a legérzékenyebbek ezekre a hatásokra, de szerencsére rájuk a kutatók és gyártók épp annyira körültekintően gondoltak, mint a gyerekekre és a felnőttekre. Vannak kimondottan babáknak kialakított szemüvegek, amik szinten minősítettek és garanciát vállalnak értük. Ezeknek a napszemüvegnek a különlegességét a száruk adja. A szárakat egy gumi fogja össze, ami segít rögzíteni a keretet a baba fején. Ez már a mai erős napsugárzásban több, mint divat: elővigyázatosság, így, ha bárki megszólná a szülők, érdemes elmagyarázni neki a helyzetet. Eleinte nehézséget okozhat, ha baba nem viseli el. Sajnos őket nehezebb lekenyerezni, mint a nagyobb gyerekeket.  

Kategória: General | A közvetlen link.