Kell-e nekem szárítógép?

Szárítógép vagy teregetés?

A szárítógép szerintem egy olyan eszköz, ami nem feltétlen létszükséglet egy lakásban, de, ha egyszer valaki belefektet egybe, onnantól kezdve el se tudja képzelni a hétköznapjait nélküle. Mint a legtöbb kérdésben, ebben is számos pro és kontra érv született már. Én amondó vagyok, mindenki mérlegelni tudja, mire van szüksége. Mégis, nézzük meg, miért jó és miért nem, ha van nekünk ilyen kütyünk. Mielőtt azonban fejest ugranánk az érvelésekbe, tisztázzuk, mit is értünk szárítógép alatt: A ruhaszárítógép olyan háztartási vagy ipari berendezés, melyet a mosógépben frissen mosott, nedves ruhák, ágynemű, és egyéb textíliák gépi szárítására használnak.” Tiszta sor. Ugyanarra hivatott, mint a teregetés, amit bizonyára mind jól ismerünk, s amely sajnos erősen időjárás, hőmérsékletfüggő. A ruhaszárító megszületéséhez egyértelműen az az igény vezetett, hogy a ruhákat kényelmesen, gyorsan megtudjuk szárítani, s ehhez még a sok energiát sem kell mozgósítanunk. Ez – most biztos sokan meglepődték – nem egy modern elképzelés, hanem már az 18. században voltak próbálkozások. Ez azért is meglepő időmeghatározás, mert a szárítókötél használata jóval későbbre, a 19. századra esik. Tehát az emberek előbb kezdtek el azon gondolkozni, hogyan gyorsíthatják meg a szárítást automatizált/részben automatizált módon, minthogy kimaxolták volna a teregetéshez szükséges eszközök palettáját.

szaritogep-pic1

Szárítógép helyett teregetés

Nagyon sokáig a jellemző a szárító, szárítókötél használata volt, s a háztartások többsége még ma is erre esküszik. Mi is ebbe a kategóriába tartozunk, de pl. a szülők mindkét oldalról a szárítógépre esküsznek. Hiába, rákaptak. A mi esetünkben a visszatartó erő a helyhiány. Sajnos kicsi a lakásunk. A szárító sem fér el kényelmesen, ezért a hűvösebb időszakokban fregolival orvosoljuk a dolgot.  Mi az a lakás vagyunk, ahol a mosógép is a konyhapult alá van rejtve, s szerintem ezzel mindent elmondtam. Ha nagyon akarnánk, s feláldoznánk otthonunk összképét, akkor persze odaférne valahova, de ez most épp egy kizáró ok. 

Teregetni egyébként kiszámítható és biztonságos. Biztos vannak olyanok, akik címkéről címkére megnézik, melyik ruhát hogyan lehet tisztítani és szárítani. Mi nem ilyenek vagyunk. Legalábbis, ha valaki direktbe megkérdezné, mehet-e az a ruha a ruhaszárítóba, el kellene gondolkodnom. Viszont vannak olyan ruhadarabok (hála a chifon térnyerésének, elég sok), amelyeket nem szabad beletenni, mert az anyag nem bírja, sérülni fog. Ha pedig már egy olyan ruhánk van, amelyet manuális kell szárítani, akkor kelleni fog szárító, és ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk. Nem spóroltunk semmit a hellyel.

Egy ruhaszárító egyébként extra kiadással, magasabb villanyszámlával is jár. A bele való illatosító kendőket pedig szemtelenül magas áron kínálják. Na, meg persze ezeket az energiahatékonyra tervezett gépeket a tervezettnél gyakrabban is kell tisztítani, néha karbantartani, ha azt szeretnénk, hogy öt év múlva is jól működjenek.

Teregetés helyett szárítógép

 Én mégis azt mondom, hogy ha több helyünk lesz, szárítógépünk is lesz. Édesanyám és az anyósom is rendszerint hangoztatja, mennyire megkönnyíti az életüket. Nem kell teregetniük, csak összehajtani mindent, miután lejárt a program, nem aggódnak a rossz idő miatt, sem azon, hogy a vendégek a szárítón át jutnak csak el a konyhába. Ráadásul manapság már az energiahatékonyság annyira fontos szempont, hogy gyakorlatilag csak olyan gépeket kapni, amelyeknek a fogyasztása alig mutatkozik meg a számlákon. Sőt, a hőszivattyús rendszer sem luxus többé. Tehát összeségében extra kiadás, de időben és hosszútávon megéri a befektetés.

Ez persze arányos a heti mosás számával. Azok a háztartások, ahol heti 3-5 mosás történik, jobban járnak, mint, ahol heti 1-2 alkalommal megy a mosógép. Előbbinél a mosott ruha rossz időben halmozódik, mert a száradási idő nagyon hosszú. Szárítókkal telepakolni az otthonunkban meg se nem esztétikus, se nem kényelmes. A problémát viszont könnyen orvosolja egy Gorenje szárítógép, ami pont végig visz egy szárító programot, amíg a mosógép is végez a dolgával.

szaritogep-pic2

Szárítógép konklúzió

Végső soron az egyéni igényen, a térbeli lehetőségeink azok, amiket mérlegelnünk kell, szükségünk van-e ruhaszárítóra. Kár lenne élből elítélni.

Kategória: General | A közvetlen link.