Milyen kazánt válasszunk?

A kazán szerepe a fűtésben

Itt a tél, és megint eljött a hideg. A mínuszfokokban azonban nem mindegy, mivel fűtünk. Gáz kazán legyen? Elektromos? Vegyes tüzelésű? A döntés nehéz, az idő pedig sürget, ha éppen most romlott el a régi fűtésrendszerünk vagy csak egyszerűen egy újat szeretnénk az otthonunkba, mert már elegünk van a régi modellből vagy az elavult fűtési módszerekből, itt az ideje, hogy lépjünk! Sokat spórolhatunk egy megfelelően kiválasztott és modern készülék megvásárlásával, amely az évek során biztosan visszahozza az árát, akár többszörösen is. Most egy kis segítséget szeretnék nyújtani ezzel a választással kapcsolatban. Habár ez a cikk összefoglaló jellegű, elsősorban érdemes szakértő tanácsát is kikérni a cserével kapcsolatban, hiszen neki számos dolgot figyelembe véve, még jobb ötletei lehetnek a korszerűsítéssel kapcsolatban.

A különböző kazán típusok

A megfelelő kazán kiválasztása sosem egyszerű, de emellett még sok más tényezőt is figyelembe kell vennünk, amikor egy darabot kiválasztunk. Sokat spórolhatunk egyébként, ha megfelelő szigetelése van a házunknak, ebben az esetben ugyanis elkerülhetjük azt a költséges és felesleges jelenséget, miszerint „az utcát fűtjük”. Ilyen korszerűsítés lehet még a megfelelő elosztórendszer is, amely szintén a segítségünkre lehet, hiszen senkinek sem érdeke az, hogy az egyik szobában már szellőztessenek, a másikban pedig még mindig dideregve üljön a lakó. Szóval nem csak a kazán minősége befolyásolja a fűtés hatékonyságát, hanem a megfelelő szigetelés, elosztás, illetve a szabályozhatóság és még a megfelelően megválasztott radiátorok is segítségünkre lehetnek.

Az első kazán típus, a gázzal működő

Ez egy olyan fűtőkészülék, amely gázt alakít át égetés segítségével hőenergiává, majd annak segítségével adja le valamilyen másik anyagnak azt. Lehet ez földgáz vagy biogáz is, a lényeg, hogy a felmelegített anyag, ami lehet például a víz, eljut a hőleadó eszközökhöz, és ezáltal melegíti fel a szoba levegőjét. Ennek is több fajtája van azonba. Legrégebbi, és egyben elavult és veszélyes variánsa a kazánnak, a még nyílt égésterű kéményes változat, amit még mindig sokan használnak, azonban nem feltétlenül a legjobb megoldás ennek a választása, ugyanis a szén-monoxid könnyen visszajuthat a lakásba, és mérgezés okozója lehet. Térjünk is át egy modernebb változatra, amely már valóban gázzal működő kazán, ez pedig a turbós változat. Ez már a lakáson kívülről nyeri az oxigént, ami az égéshez kell, éppen ezért sokkal biztonságosabb a korábban említett változatnál. Másik verziója a zárt égésterű termékeknek a kondenzációs fajta, amely nagyban hasonlít az előző változathoz, annál sokkal praktikusabb, ami sokat számít, hogyha gazdaságosságra törekszünk. Ez a gép ugyanis az égéstermékben lévő energiát is hasznosítja, ami egy nagyjából tíz százalékos hatásnövekedést is jelent ebben a formában. Ez főleg olyan fűtésformáknál a legmegfelelőbb, mint a padlófűtés vagy a falfűtés, radiátorral csak abban az esetben érdemes az ilyen lakásokban fűteni, ha elég nagy ehhez a méretük.

Hol érdemes szétnézni a kazánok között? Számos internetes oldal és webáruház foglalkozik az adott témával, én ezt ajánlom, ugyanis jó árakért igen széles választék között tudunk kutakodni (és nem csak gázos kazánok között): https://www.ventil.hu/kazan.

A kombi-kazán, avagy két legyet egy csapásra a kazánok közt

Amikor a fűtésre gondolunk, elsőre mindenkinek a szoba levegőjének a felfűtése ugrik be. Nos, valóban ez az elsődleges feladata ezeknek a készülékeknek, azonban nem csak a levegőt kell felfűteni, de bizony melegvízre is szükségünk van. Egy kombi pedig mindkettőt képes előállítani. A vizet valós időben állítja elő ez a készülék, azonban ilyenkor fűtésre nem alkalmas, éppen ezért olyan lakásokba vagy házakba lehet igazán ideális és praktikus megoldás, amelyben egyrészt egy ember lakik, másrészt pedig kicsi, hogy ne legyen gond azzal, hogy nem képes felfűteni a kazán az egész lakást rendesen.

Másik nagyobb vállfaja a kazánoknak az elektromos verzió, aminek már a nevéből is adódik, hogy elektromossággal működik, abból termeli a hőt. Ebben az esetben habár költségesebb verzióról beszélhetünk, mint a gáz esetében, ahogy fejlődik a technika, úgy válik ez a lehetőség is egyre profibbá és gazdaságosabbá, érdemes lehet egy pillantást vetnünk rá, ugyanis egyrészt környezetkímélő, égésterméket egyáltalán nem állít elő. Másrészt pedig egyszerűen használhatjuk és szerelhetjük be az otthonunkba, semmilyen szellőzőre vagy kéményre nem szükséges rákötnünk.

Habár valóban egy nyúlfarknyi összefoglalót hoztam most a kazánokról, remélem egy kicsit közelebb sikerült juttatnom néhány olvasót ahhoz, hogy eldöntsék, mi is lenne számukra az ideális fűtési rendszer. Ne felejtsék el, a szakértő tanácsa mindig mérvadó a témában, azon belül pedig már a döntés a miénk, jól fontoljuk azt meg. Sok sikert kívánok mindenkinek a válogatáshoz és a tökéletes megoldás megtalálásához, hogy a karácsonyt már mindenki melegben tölthesse.

Kategória: General | A közvetlen link.