Genetikai kivizsgálás, avagy saját tapasztalatok a genetikai vizsgálatról

Genetikai kivizsgálásról általában

Számomra elképesztően fontos a külső és belső egészség is egyaránt. Rendszeres jelleggel sportolok, nagyon tudatosan és egészségesen táplálkozom. Emellett tényleg folyamatosan járok szűrő vizsgálatokra és bármi problémám akad, vagy tapasztalok rendellenességet, azonnal orvoshoz fordulok, hiszen jól tudom a nagy bajt, folyamatos kis lépésekkel lehet megelőzni. Így mindennap teszek ezért, hogy lehetőleg semmi probléma ne legyen az egészségemmel és hosszú ideig tudjak jó egészségben élni. Ám az egészséges életmód mellett sokan nem számolunk azzal, hogy bizony komoly behatással bír ránk a genetika. Nem végeznek genetikai kivizsgálást, pedig bizony igen nagy százalékban azon múlik, hogy hajlamosak vagyunk e bizonyos betegségekre, vagy abszolút nem. Az én esetemben példának okáért (bár be kell valljam, sokáig halogattam) abszolút a legfontosabb dolgok között volt, illetve szempontok között, hogy ezt minél hamarabb elvégezzem. Mivel a családunkban igen gyakoriak voltak a rettegett rákos megbetegedések, illetve a mindenféle egyéb szív problémák is előfordultak. Nagyon fontosnak tartottam ennek mielőbb utána járni és elvégezni egy mindent átfogó genetikai kivizsgálást.

Genetikai kivizsgálás, avagy miért végezzük el?

Nyilvánvalóan tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenki engedheti meg magának azt, hogy egy ilyen viszonylag komolyabb összegű kivizsgálást elvégezzen, hiszen nem mindenki van olyan anyagi helyzetben, hogy ezt megtehesse. Ellenben úgy gondolom, hogy erre a vizsgálatra akár még kifejezetten tudatosan spórolni is érdemes, hiszen ténylegesen rengeteget segít, ha mondjuk, tudjuk azt, hogy mire vagyunk hajlamosak, vagyis milyen betegségek érinthetnek minket, illetve, hogy mi ellen érdemes felvennünk a harcot. A másik opciója ennek a vizsgálatnak, ami számomra nagyon sokat segített, hogy különböző gyógyszerekre való érzékenységet is ki képes mutatni az adott genetikai vizsgálat. Ami számomra egyébként ebben még nagyon hasznosnak bizonyult, hogy emellett még azok a bizonyos genetikai laborvizsgálatok eredményének az elemzésével, ha például igénylünk ilyen jellegű szolgáltatást, akkor akár azt is megtudhatjuk, hogy milyen jellegű életmód váltással tudunk tenni a probléma ellen. Én példának okáért igényeltem ilyen szolgáltatást és számomra nagyon nagy segítséget nyújtott az, hogy olyan pontos útmutatásokat kaptam az életmódváltásommal kapcsolatban, hogy azok betartásával igazán komoly változáson tudok keresztül menni. Nem csupán a jelenlegi, már amúgy is rendkívül tudatos étkezésemet és sporttevékenységemet reformálta meg hanem, emellett még bizonyos útmutatásokat is nyújtott különböző gyógyszerek alkalmankénti fogyasztására, illetve rendszeres jellegű szedésére.

Genetikai kivizsgálás, avagy személyes tapasztalatok

Bár sokaknak elsőre nagyon komolyan hangozhat, de alapvetően a legtöbb genetikai kivizsgálás alatt egy egyszerű vérvételről beszélünk a legtöbb esetben. Ugyanis a genetikai vizsgálat egy labor vizsgálat, melynek az eredményéből tudnak a szakemberek következtetni arra, hogy pontosan milyen genetikai „csomaggal“ rendelkezünk és ezt, hogyan tudjuk kezelni, illetve az örökölt betegségek ellen, hogyan tudjuk felvenni a harcot. Az én esetemben a laboratóriumi vizsgálat után kimutattak egy igen nagy veszélyfaktorú hajlamosságot, a különböző szív és érrendszeri betegségek felé. Természetesen nem volt ezen annyira megdöbbenve, ugyanis soha sem működött maximális módon a szívem, mindig is voltak vele hol enyhébb, hol erősebb panaszaim. Így nem igazán tudtam, hogy mi lenne a legjobb megoldás erre tekintve. Többek között egyébként az itt jelentkező panaszok voltak a leginkább kardinális problémái az egészségemnek, így elsősorban az ezek megoldására próbáltam fókuszálni. Ezért döntöttem a genetikai vizsgálatok mellett és úgy gondolom ez volt a lehető legjobb döntés, amit hozhattam ez ügyben. Hiszen ténylegesen nagyon hasznos a mindennapjaimba abszolút beépíthető tanulságokkal gazdagodtam. Olyan részletes tanácsadást kaptam, melynek valószínűleg nagyon sokáig hasznát fogom venni és ezeknek a támpontoknak a segítségével, egészen biztosan megreformálódhat az életem.

Ajánlom-e a genetikai kivizsgálást?

Én személy szerint abszolút ajánlom a genetikai kivizsgálást mindenkinek, aki ad az egészségére és egyáltalán bármiben is szeretne tisztában lenni azzal, hogy milyen jellegű egészségügyi gondokkal küzdhet meg az élete során, illetve milyen egészségügyi problémákra lehet hajlamos az elkövetkezendő időkben. Miután az életünkbe mindössze egyszer van szükség ilyen jellegű vizsgálatra így úgy gondolom ez egy hosszútávú befektetés tud lenni mindenki számára.

Kategória: General | A közvetlen link.