Mire figyeljünk a szemcsepp használatánál?

Mi az a szemcsepp?

A szemcsepp egy szemészeti oldat, amely különböző szemészeti betegségek kezelésére használható. A termék dobozán, illetve a dobozban mellékelt tájékoztatón minden fontos dolgot megtudhatunk az adott fajtáról, azonban az emberek csak egy kis hányada olvassa el a hosszú, apróbetűs sorokat. Ez nagy hiba, hiszen ott írja le a gyártó és forgalmazó a csepp használatát és a lehetséges mellékhatásokat. A szemészeti betegségeknek a legkézenfekvőbb módja a helyi kezelés. Ez szemcseppeken kívül történhet még szemkenőcs, szemgép alkalmazásával. A helyi kezelés egyik előnye a kevesebb szisztémás mellékhatás, ráadásul a magas gyógyszerkoncentrátum miatt ez a fajta kezelés a szem esetében sokkal hatásosabb is. Azonban figyelni kell a mennyiségre is. A hatóanyag adagolás éppoly fontos, mint más gyógyszerek esetében, amelyről a mellékelt tájékoztatóban szintén szó esik. Ha érzékenyek vagyunk bizonyos összetevőkre, tartósítószerekre, akkor mindenképp olvassuk el. Mint minden gyógyszernél, itt is nagyon komolyan kell venni a szavatossági időt. A lejárt gyógyszerkészítmény nem csak hatástalan lehet, de felülfertőzés okozta gyulladást, fertőzést idézhet elő a szemben. Még a lejárati időn belül is kiemelten fontos a higiénia a használatakor. A tárolásra is érdemes külön gondot fordítani. Hűtött helyen javallott tartani két használat között.

Mire használható a szemcsepp?

Szemészeti betegségekre való szemcseppet a kezelőorvos és gyógyszerész írhat fel. Ezeket rendszerint glaukóma, kötőhártya-gyulladás, krónikusan száraz szemek vagy számos más körülmény esetén teszik. A glaukóma kezeléshez több szemcsepp használatára is szükség lehet. Mindig az orvos utasításainkat vagy a használati utasításban leírtaknak megfelelően adagoljuk. A kötőhártya-gyulladást antibiotikus szemcseppekkel kezelik. Ilyen esetekben mellőzni kell a kontaktlencse viselését is. A szezonális allergiák okozta kellemetlen érzés gyakran csillapítható antihisztaminos szemcseppekkel. A pollen, a por és a házi kedvencek szőre viszkető, vörös és vizes szemeket okozhatnak. Ezeket a problémákat vény nélkül kapható cseppekkel is lehet kezelni, amelyek szintén hatékonyak a kellemetlen tünetekkel szemben. Egyre gyakoribb, a képernyő előtt töltött sok időnek köszönhető probléma a száraz szem, vagyis az úgynevezett számítógépes látás szindróma. Erre megoldást nyújthatnak a nedvesítő cseppek, amelyek kompakt kiszerelésüknek köszönhetően bármely táskában elférnek.

Soha ne érintsük meg a csepegtetőt, még törlődendővel sem, mert nagyon fontos a sterilitás. A szemünkhöz se érintsük hozzá. Kaphatóak a szem szárazságának kezelésére mono-dózisú készítmények is, amelyek pontosan egy adagnyi hatóanyagot tartalmaznak. Ezeket egyszeri használat után a kukába kell dobni.

Hogyan alkalmazandó a szemcsepp?

A készítmény mindig az előírtaknak megfelelő mennyiségben és időpontban kell használni. A csepegtetés menete összefügg a gyógyulással. Egyes cseppeket – a szuszpenziós változatokat – használat előtt alaposan fel kell rázni a leülepedő szemcsék miatt. Felrázás híján a hatóanyag koncentráció megváltozhat, s a cseppentő alján maradt magas koncentrációjú oldal irritálhatja, csípheti a szemet a későbbiekben.

Csepegtetés előtt alaposan mossuk meg a kezünket szappanos vízzel és szárítsuk meg, lehetőség szerint szöszmentes törülközővel. Amennyiben használunk szemüveget vagy kontaktlencsék, távolítsuk el azokat. Bizonyos készítményeknél nem kizáró ok a kontaktlencse. Erről a betegtájékoztatóban olvashatunk. Egyik kezünkkel finoman húzzuk lefelé az alsó szemhéjat, majd nagyjából 2 cm-es távolságból juttassuk bele a cseppet a szembe. Az adagolás az utasításnak megfelelően történjen. Néhány másodpercig ne pislogjunk, nyugodtan behunyhatjuk a szemünket, amíg a készítmény megfelelően fel nem szívódik.

A szem kezelésére szolgáló cseppek használata sokak számára kellemetlen lehet. Néhány módszerre azonban segíthetünk ilyen helyzetbe. A gyakorlattól is függ a dolog, aminek megszerzéséhez tökéletes módszer a műkönny használata. A célzáshoz használjunk nyugodtan tükröt vagy kérjünk meg valakit. Kisgyermekek kezeléséhez a fekvő testhelyzet a legideálisabb. Kérjük meg, hogy nézzen fel, amíg csepegtetünk a szemébe.

A szemcsepp vásárlás személyesen, de webáruházban is történhet. Mindkét esetben olvassuk el a tájékoztatókat a biztonságos használat érdekében.

Mi legyen, ha lejárt a szemcsepp?

Semmiképp se használjuk a készítmény a szavatossági határidő után, vagy a felbontást követő egy hét után. Mint minden gyógyszerkészítményt és gyógyhatású készítményt, ezt is a gyógyszertárakban tudjuk leadni. Ne dobjuk a kommunális szemétbe, se a szelektív közé. Ennek az oka az, hogy a gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek és súlyosan környezetkárosítók.

Kategória: General | A közvetlen link.