Napszemüvegekről általában, avagy milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő napszemüveget?

Napszemüvegekről általában

Alapvetően úgy gondolom, hogy bizony a legtöbben hajlamosak vagyunk arra, hogy viszonylag olcsón vegyük meg a szezonális napszemüvegeinket mindenféle fast fashion üzletekbe. Tulajdonképpen ezzel nem is feltétlen lenne probléma abban az esetben, ha ezek a fast fashion üzletekbe megtalálható napszemüvegek, mind el lennének látva megfelelő UV védelemmel és minőségi darabok lennének. Nem állítom, hogy nem lehet kifogni viszonylag jó áron megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveget, de abszolút nem ez az átlagos tapasztalat, ugyanis legtöbb esetben bizony hiába van ráírva a napszemüvegre az, hogy UV védelemmel ellátott, valószínűleg ez nem így van, vagy ha minimális védelem valóban van, akkor sem annyi amennyi szükséges ahhoz, hogy megőrizzük a szemünk világát. Én személy szerint úgy gondolom, hogy sokkal inkább érdemes lenne beruházni egy minőségi, esetleg márkás, olykor drágább napszemüvegre, mint, hogy kockáztassuk a látásunkat. Így mindenképpen érdemes az én véleményem szerint befektetni egy komolyabb napszemüvegre. Az alábbiakban olyan jellegű szempontokat sorolnék fel, melyek igazán fontosak ahhoz, hogy a megfelelő napszemüveget válasszuk ki.

A napszemüvegek helyes kiválasztásáról általánosságban

Rengeteg féle napszemüveg létezik és bizony komoly problémába tudunk kerülni, ha valóban minőségi darabra szeretnénk beruházni, ugyanakkor nem tudjuk, milyen irányba induljunk el és milyen szempontok alapján válasszuk ki a legmegfelelőbb napszemüveget. Az alábbiakban ezeket a támpontokat szeretném bemutatni. Az első és talán legfontosabb szempont, hogy az adott szemüveg el legyen látva CE jelzéssel, mely az UV védelmet jelöli. Bár én azt javaslom, hogy akkor is, ha el van látva, és akkor is, ha nem mindenképpen vizsgáltassuk be egy optikába, hogy biztosra menjünk abba, hogy valóban megfelelő UV védelemmel van e ellátva vagy sem. A következő szempont az UV lencse mérete, illetve érdekes módon a színe is fontos, ugyanis a kicsi lencséjű szemüvegek nem nyújtanak oly biztonságos védelmet, mint a nagyobb lencséjű társaik. Illetve a kerek lencséjű (napjainkban kifejezetten divatos) szemüvegek sem feltétlen a legjobb választás, hiszen bizony oldalt be tud szűrődni a nem kívánt napfény, amely így is komoly károkat tud okozni. Ebből az okból kifolyólag érdemesebb a nagyobb méretű lencséket választani, ugyanis ezek a térfogatukból adódóan nagyobb védelmet nyújtanak, mint a kisebb társaik. Maga a lencse színét illetően érdemesebb a sötétebb lencsét választani, ugyanis ez általában komolyabb védelmet képes nyújtani, mint a világosabb társaik.

Napszemüvegek sportoláshoz

Az előbbiekben aránylag részletesen tárgyaltam a hétköznapra beszerezendő napszemüvegek ismérveit. Viszont legalább ilyen fontosnak tartom a speciálisan sportoláshoz szükséges szemüvegekről történő értekezést is. Sportoláshoz úgy gondolom nagyon fontos, hogy oldalról is védje az adott napszemüveg a szemet, mivel bizony sportolás közben rendkívül zavaró tud lenni az, ha oldalról bele világít a szemünkbe a nap. Így mindenképpen érdemes olyan napszemüveget választani, ami megfelel ennek a követelmények, ugyanis amennyiben sportoláshoz nem ilyen szemüveget választunk akkor használhatatlanná válik a napszemüveg, legalábbis portoláshoz mindenképpen. A másik szempont, ami szintén nagyon fontos a sportszemüvegek kiválasztásában, hogy viszonylag könnyű anyagból legyen maga a szemüveg, ugyanis sportolásnál mindenképpen érdemes egy könnyű szemüveget választani, hogy ne legyen zavaró a mozgás közben. Továbbá érdemes olyan anyagból választani a napszemüveget, ami nem törékeny, mivel elégé valószínű, hogy a sportolás után, ha nem is gyakran, de párszor biztosan le fog esni a szemüvegünk. Ezért mindenképpen próbáljunk olyan napszemüveget választani, ami lehetőleg abszolút nem törékeny műanyagból van. Szintén fontos, hogy szépen rá simuljon az arcunkhoz, hiszen így sokkal kevesebb az esély arra leejtsük, vagy leessen a fejünkről a szemüveg a mozgástevékenységek közepette. Végül az utolsó szempont, amit az előbbiekben már pár szóban említettem, hogy íves formája legyen a napszemüvegnek. Nem csupán abból a szempontból rendkívül fontos ez a tulajdonság, hogy védjen minket a káros sugaraktól, hanem szintén rendkívül praktikus, hiszen a sportolás során felverődő portól és apróbb kavicsoktól, esetleg felcsapódó víztől is meg tud védeni, így sokkalta biztonságosabb lesz a sportolás.

Én személy szerint mindenképpen ajánlom a minőségibb napszemüvegekre való beruházást, ugyanis hosszútávon mindenképpen ez a jobb opció.

Kategória: General | A közvetlen link.